fbpx

Unieke modellen en kwaliteit bij UNIQUE BIKES Winterswijk

Bron: BikesBusiness, tekst door: Michelle van der Harst

Unique Bikes: Unieke modellen en kwaliteit

Voor wie een beetje Engels kent, spreekt de naam van dit bedrijf voor zich: Unique Bikes verkoopt unieke fietsen, die anders dan anders zijn. De karaktervolle modellen staan uitgestald in de ruime showroom in Winterswijk, met links het fietscafé en rechts de moderne werkplaats. Eigenaar Raymond van Turnhout deelt zijn passie voor bijzondere, innovatieve fietsen met zijn tweelingbroer Henk, die de sales voor Unique Bikes op zich neemt. De unieke tweewielers kopen ze over de hele wereld in, met exclusieve verkooprechten voor Nederland, om ze vervolgens tentoon te stellen in de Achterhoek.

De bijzondere fietsen worden gepresenteerd in een mooi aangeklede showroom, waar iedereen met enthousiasme wordt begroet wordt. Ofwel door ondernemer Raymond, of zijn broer Henk, of door zzp’er Henk Wesselink die één dag in de week meewerkt. Het maakt niet uit of je voor een elektrische fiets komt van Huyser of Ebike Das Original, voor een exclusief rijwiel (waar je bijna niet op durft te rijden), of voor een lekker kopje koffie. Je krijgt ruim de gelegenheid om rustig rond te kijken, want er staan genoeg unieke fietsen uitgestald – allen voorzien van informatiebordjes. Het moge duidelijk zijn: dit is geen standaard fietsenzaak. Unique Bikes onderscheidt zich met haar aanbod op het gebied van kwaliteit, design en gebruikte materialen en productietechnieken. Ook verkoopt het bedrijf designfietsen in gelimiteerde productieaantallen.

Unique Bikes: Unieke modellen en kwaliteit
Unique Bikes: Unieke modellen en kwaliteit

Fietsfanaten
De broers Van Turnhout zijn van jongs af aan fietsfanaten. Eigenlijk waren ze inmiddels gepensioneerd, maar ze kunnen nou eenmaal allebei niet stilzitten. Raymond reist dan ook – als er geen pandemie heerst – wereldwijd alle beurzen af om contracten te sluiten met fabrikanten voor de levering van exclusieve rijwielen. In zijn showroom staat uiteindelijk geen enkele fiets die hij niet eerst zelf grondig heeft getest. “Het merk doet er niet toe, als het maar uniek en van hoge kwaliteit is”, zegt hij. Het assortiment is gevarieerd en loopt van praktische stadsfietsen tot een houten designfiets en de ‘hoge bi’, een museumstuk. Daarover vertelt Raymond: “Je gaat er niet zo gauw op fietsen, maar dit model onderstreept wel dat wij Unique Bikes zijn. Er worden er maar acht tot twaalf per jaar van gemaakt, helemaal met de hand.”

Design
Uiteraard verkoopt Unique Bikes verder voornamelijk fietsen die wél als vervoersmiddel worden gebruikt, maar die ook zeker geen doorn in het oog zijn. Zo staat er een origineel design van de ontwerpers van onder andere Ferrari, de Pininfarina E-voluzione. In deze duurzame e-bike zijn alle onderdelen perfect geïntegreerd, met een kleurendisplay in de bovenbuis. Dankzij het carbon frame is de fiets zo’n acht kilo lichter dan de gemiddelde e-bike. Het revolutionaire model werd bekroond met diverse designprijzen, zoals de German Design Award 2017 en 2018.

Kunstwerken
Raymond laat ook twee rijwielen van de Italiaanse kunstenaar Gianni Speciale zien, die elegante fietsen ontwerpt die in alle opzichten speciaal zijn. “Per jaar maakt hij handmatig tussen de vijf en zeven kunstwerken uit twee verschillende houtsoorten, die worden opgebouwd tot een bijzonder frame. Grappig is wel dat een kunstenaar soms de praktische kant vergeet. Zo kon je bij een eerste exemplaar aanvankelijk niet trappen omdat het zadel te hoog stond. En aangezien wij natuurlijk willen dat een fiets ook lekker fietst, vragen we om aanpassingen.” Van die bijzondere fietsen die alleen af en toe gebruikt worden en daarna weer worden geëtaleerd als kunst, in huis of op kantoor, verkoopt Unique Bikes er zo nu en dan één. De fietsen die het bedrijf aanbiedt, zijn ook vrij letterlijk uniek, want van sommige modellen worden de exemplaren genummerd. Is het productieaantal gelimiteerd tot 50 stuks, dan worden zowel het toegepaste design als de gekozen componenten nooit meer in die samenstelling geproduceerd. Mensen komen vanuit het hele land naar Winterswijk om unieke fietsen uit te zoeken, omdat die elders in Nederland niet te koop zijn. Ook vind je nergens anders in de wereld zo’n groot, verschillend aanbod op één adres.

Praktische modellen
Om interessant te blijven, verkoopt Unique Bikes natuurlijk ook meer betaalbare en praktische modellen. Zoals Drehmoments veerkrachtige fietsen van bamboe en carbon, die maar zeven kilo wegen, en de eveneens lichte, titanium rijwielen van het Singaporese Urban Bikes. Deze hebben massieve banden, in het stuur ingebouwde ledverlichting, afneembare pedalen en een stuur dat parallel aan het frame kan worden gedraaid. Over slimme stadsfietsen gesproken…

Garantie
“Wat betreft de verkoop in onze regio is ons ‘huismerk’ Huyser heel succesvol. Op deze e-bikes geven we vijf jaar garantie, met dekking op reparatiekosten en onderdelen”, aldus Van Turnhout. “Niet alleen voor Huyser, maar voor elke fiets die wij leveren, geldt: kwaliteit is geen discussie. We passen soms ook zelf buitenlandse fietsen aan, omdat Nederlanders zo hun eigen voorkeuren hebben. Bovendien zijn klanten welkom om binnen 30 dagen na aankoop van hun e-bike, hun zadel te komen omwisselen, want als je dat niet lekker vindt zitten, kun je de hele fiets als een miskoop gaan beschouwen. Dat is niet de bedoeling, dus kom gerust verschillende zadels testen.”

Fietscafé
Het zitcomfort-testgedeelte bevindt zich in een speciaal hoekje van het fietscafé, waar ook alle beschikbare zadels worden gepresenteerd. Naast de gezellige stamtafel, staat in dit café ook een mooie bar, een biljarttafel, piano en meerdere sta- en zittafels. Centraal staat de koffie(fiets) kar, waar klanten van Unique Bikes tijdens openingstijden altijd een kopje thee of koffie mogen pakken. Naast voor unieke fietsen en een uitstekende service, ben je hier dus ook voor gastvrijheid op het juiste adres. “Of voor onderhoud aan je fiets, wat Twan ten Have vanuit de moderne werkplaats verzorgt. Hij eindigde twee jaar geleden op de derde plaats bij de nationale wedstrijd voor rijwielmonteur op vakbeurs Vélovak”, besluit Raymond trots.

Unique Bikes: Unieke modellen en kwaliteit
Unique Bikes: Unieke modellen en kwaliteit
Unique Bikes maakt het verschil