Search

Het nieuwe schakelen op een e-bike:
Enviolo handmatige en automatische traploze versnelling

De laatste jaren zijn er steeds meer elektrische fietsen op de markt gekomen met een handmatige traploze versnelling in plaats van een normaal schakelsysteem. Bij Enviolo traploos schakelen kunt u schakelen zonder zogezegde sprongen, zo zijn er dus oneindig veel versnellingen mogelijk. Hoe werkt traploos schakelen? En wat maakt de traploze versnelling zo populair? Deze specificatie van UniqueBikes geeft u er uitleg over. 

Wat is traploos schakelen?

Bij handmatig traploos schakelen wisselt u van versnelling alsof u aan een volumeknop draait. Er zijn geen sprongen meer tussen de versnellingen, u kunt heel exact de juiste versnellingsstand kiezen met de draaiknop aan uw handvat. Een traploze versnelling heeft dus eigenlijk oneindig veel versnellingen.

Wat is het verschil met normaal schakelen?

Bij een normaal schakelsysteem zitten er sprongen tussen de verschillende versnellingsstanden. Hierdoor moet u altijd even stoppen met trappen wanneer u bijvoorbeeld wilt schakelen van de tweede naar de derde versnelling, zodat de ketting in de juiste versnelling valt. Bij traploos schakelen is dat niet meer nodig, u kunt gewoon blijven fietsen terwijl u schakelt. Daarnaast kunt u met traploos schakelen veel preciezer de gewenste versnelling van uw e-bike kiezen.

De traploze versnellingsnaven van Enviolo

De traploze versnellingsnaven gebruikt op de Huyser e-bikes, de Maleo, de Novara, en de Ultremo, worden gefabriceerd door Enviolo en maken gebruik van de continu variabele planetaire technologie, CVP. Enviolo heeft twee systemen ontwikkeld om traploos te schakelen: handmatig traploos schakelen en volautomatisch traploos schakelen, de Automatiq. Op de Maleo is de Enviolo City CT 330 naaf gemonteerd. De Novara en de Ultremo hebben de Enviolo Trekking TR 380 naaf.

Enviolo handmatig traploos schakelen

Bij Enviolo handmatig traploos (continu regelbaar) schakelen kiest u zelf de gewenste versnelling door aan de draaiknop te draaien. Het aantal versnellingen is oneindig. Deze draaiknop zit gemonteerd aan het rechter handvat van uw elektrische fiets. Via een eenvoudig display ziet u uw versnellingsgraad veranderen wanneer u aan de draaiknop draait. Dit wordt weergegeven door een helling, waarbij de helling steiler of minder steil wordt als u de versnelling verdraaid.

UniqueBikes Enviolo automatiq

De Enviolo handmatig traploze versnellingsnaaf wordt op dit moment standaard op de Maleo, Novara en Ultremo geplaats.

Enviolo automatisch traploos schakelen, de Automatiq

Daarnaast is er ook een systeem om automatisch te schakelen; het Enviolo automatisch traploos (continu regelbaar) schakelen. Het aantal versnellingen is oneindig. Enviolo automatisch traploos schakelen neemt u de optie van het schakelen uit handen. (Letterlijk) Hierbij stelt u of (UniqueBikes) via uw smartphone en een App de gewenste trapfrequentie/cadans in, dus het gewenste aantal omwentelingen per minuut. Uw kunt zo de werking van uw Automatiq configureren. Het systeem bepaalt vervolgens in welke versnelling hij u laat rijden, zodat u continu in dezelfde trapfrequentie blijft fietsen. Het systeem past uw versnelling, oftewel de weerstand, aan bij bijvoorbeeld heuvels of wind. Zodra u stilstaat worden de versnellingen automatisch teruggeschakeld, zodat u gemakkelijk weer op gang komt. U kunt het automatisch schakelen naar keuze via de meegeleverde app, op elk gewenst moment weer uitzetten, zodat u zelf weer handmatig traploos kunt schakelen. Hiervoor wordt de Enviolo SP/Cliq Pro Bluetooth versnelling schakelaar + en – op het stuur gemonteerd.

Eenvoudig op   ▲+  of  ▼-  drukken met de vinger en uw versnelling gaat omhoog (zwaarder) of omlaag (lager).

UniqueBikes Enviolo pro schakelaar
SP/Cliq Pro schakelaar* *Voor instructies zie tekst onderin het artikel
Unique Bikes Enviolo automatiq
Enviolo Naaf CT 330 of TR 380 en de Enviolo naaf interface

Koppelen van de Enviolo App met de Automatiq naafinterface: video 1 / video 2

De verschillen tussen de CT 330 en TR 380 naaf van Enviolo

De CT 330 Enviolo (Maleo), de (Novara) en (Ultremo) hebben de TR 380 traploze versnellingsnaven met respectievelijk 330% of 380% schakelbereik.

Wat is schakelbereik?

Het schakelbereik geeft aan wat het verschil is tussen de lichtste en zwaarste versnelling. Bijvoorbeeld 380% schakelbereik betekent dat de lichtste versnelling 3.8 meer omwentelingen maakt, bij de 330% 3,3 meer omwentelingen dan de zwaarste versnelling van een e-bike.

De voor- en nadelen van Enviolo traploos schakelen

Kiest u een nieuwe e-bike met een Enviolo handmatig traploos of het Automatiq schakelsysteem, of gaat u toch voor een normaal schakelsysteem? Om u een handje te helpen bij uw keuze, heeft UniqueBikes de voor- en nadelen van het Enviolo handmatig en Automatiq traploos schakelen voor u op een rijtje gezet.

De voordelen van traploos/automatisch schakelen met Enviolo:

 • Doordat u traploos kunt schakelen, vindt u altijd precies de versnelling die bij u past. Motor hoeft minder te schakelen, u rijdt altijd weg in de laagste versnelling en schakelt pas door als uw juiste trapfrequentie is bereikt. Hierdoor wordt ten alle tijden in de zuinigste stand gereden en kunt u hiermee uw actieradius verhogen.
 • U kunt door blijven fietsen tijdens het schakelen, het is niet nodig om te stoppen met trappen als u de versnellingsstand wilt wijzigen. Hierdoor kost schakelen u minder energie en fietst u stabieler.
 • Schakelen kan in elke toestand; ook tijdens het trappen en in gedeeltelijk in stilstand, in stilstand heb je niet het volledige schakelbereik. Je kan vanuit stilstand ongeveer tot 50% van je schakelbereik op of terugschakelen.
 • Het Enviolo traploze versnellingssysteem heeft een geruisloze werking, u hoort geen gerammel of getik van de ketting bij het schakelen.
 • Kan zeer hoge krachten aan
 • Zeer nauwkeurig
 • Omdat het een gesloten systeem is, vereist het minder onderhoud.
 • Uw e-bike heeft minder slijtage op de ketting en tandwielen, omdat u altijd in de juiste versnelling fietst.
 • De tandwielen zijn niet zichtbaar, hierdoor oogt het achterwiel zeer netjes.
 • MOBIELE APP
  De Enviolo-App biedt klanten verschillende voordelen, de app geeft draadloos toegang tot de nieuwste Automatiq software-updates en kan worden gebruikt om de fietsinstellingen te personaliseren.
 • BLUETOOTH-VERBINDING
  Maak verbinding met de interface en app via Bluetooth. De draadloze verbinding biedt bovendien een eenvoudige en snelle manier om de instellingen aan te passen, omdat er geen kabelverbinding nodig is voor de instellingen.
UniqueBikes Enviolo automatiq app
Voorbeelden schermafbeeldigen van de app.

De nadelen van traploos schakelen met Enviolo:

 • De naaf is zwaarder vergeleken met een traditionele naafversnelling of derailleur.
 • Door de gewichtstoename van de (zwaardere) naaf en het stroomverbruik van de automaat wordt de motor, in verhouding met handmatig schakelen, meer belast. Dit verlaagt de actieradius. Om het verlies in actieradius op te vangen wordt een accu met een hogere Wh aanbevolen.
UniqueBikes Enviolo naaf TC 330

De TC 330 of TR 380 naaf
Uitgebreide informatie over deze techniek vindt u hier

UniqueBikes Enviolo naaf
 • De Enviolo naaf bevat roterende ballen die dankzij hun ratiobereik een oneindig aantal versnellingen mogelijk maken! Tussen het inkomende vermogen van de pedalen via de rechterring. Het uitgaande vermogen van de linker ring naar het wiel. Een speciaal ontworpen olie in de transmissie zorgt ervoor dat fietsers moeiteloos van een versnelling naar de volgende kunnen schakelen, zodat fietsen met belasting een fluitje van een cent wordt.
UniqueBikes Enviolo naaf

De TC 330 of TR 380 naaf
Uitgebreide informatie over deze techniek vindt u hier

UniqueBikes Enviolo naaf

Enviolo Automatiq – SP / CLiQ Pro controller

UniqueBikes cliq pro controller

nstalleer het rechter handvat en de remgreep volgens de beschrijving van de leverancier. Plaats de klem om het stuur en draai hem vast met een Torx 20 tot 1 Nm. Plaats de controller zo dat de knoppen comfortabel te bereiken zijn onder het stuur. De enviolo SP controller kan zowel links als rechts gemonteerd worden. De batterij van de controller is eenvoudig verwisselbaar met behulp van een 50 eurocent muntstuk. Voor vervanging is een standaard CR1/3N batterij benodigd.

Start de enviolo app. Nadat het welkomstscherm afgesloten is, zal er een verzoek om te verbinden verschijnen. Zet het eBike systeem aan. Houdt de knop op de naaf interface 5 seconden ingedrukt om de pairing mode te starten. Hij zal nu blauw oplichten. Het apparaat zal nu ook zichtbaar worden in de app. Klik op het getoonde apparaat om te verbinden. Als de verbinding tot stand gekomen is kom je in het menu. Sluit de enviolo app af.

Start de pairing mode van de naaf interface opnieuw. Houd de mode knop op de controller 8 seconden ingedrukt tot de LED blauw knippert. Als de LED 3 seconden blauw oplicht is de controller gepaired.

 

Knop en Led toewijzing en functionaliteit