Search

Alles wat u moet weten over de batterij van uw elektrische fiets van Unique Bikes.

Hoe vergroot u de actieradius en de levensduur van uw batterij:
 • Na aanschaf van uw nieuwe elektrische fiets rijdt u de eerste 10 (TIEN) maal uw batterij leeg tot 20 % batterijcapaciteit, niet meer en zeker niet minder! U vergroot er uw batterijcapaciteit mee!
 • Zorg dat je bandenspanning op orde is, dit vermindert de rolweerstand. De spanning staat aan de zijkant op de band in BAR tussen 3 en 5 BAR. Zo verbruikt uw batterij veel minder energie*!
 • Idem niet wegfietsen met hoge motorondersteuning, zo wegrijden vanuit stilstand kost veel energie. Zet de motorondersteuning bij weg fietsen uit stilstand op stand 1 of 2 en kies voor een lichte versnelling. In deze stand kun je vaak enorme afstanden overbruggen.
 • Ingestelde lage motorondersteuning vergroot enorm uw actieradius.
 • Om de gelijke reden zet je versnelling niet te zwaar/hoog,Ook langzaam trappen (een te hoge versnelling bij een te lage snelheid) kost extra energie. Bij ongeveer vijftig trapomwentelingen per minuut wordt het rendement van de aandrijfunit geoptimaliseerd.
 • Schakel terug/omhoog op de (verkeer)situatie, dus bij benadering van een stoplicht of aan het begin van een heuvel naar een lichtere versnelling schakelen. Afhankelijk van je gewenste snelheid schakel je daarna weer op naar een hogere versnelling. Probeer zo min mogelijk te schakelen. Een constante snelheid is het beste voor je batterij.
 • Fietst u bij temperaturen onder 0 graden is de afgegeven motor ondersteuning minder.
 • Direct van invloed op uw actieradius, zijn de temperatuur (maximale actieradius ligt tussen 20 en 25 graden) warmer of kouder neemt de actieradius af. Bij 10 graden buitentemperatuur afname 10% bij 0 graden is dat al 20%.
 • Hetzelfde geldt voor de windsterkte; meer windsterkte, betekend minder actieradius.
 • Hetzelfde geldt voor het gewicht van uw e-bike (de berijder en de bagage samen), hoe hoger het gewicht, des te lager de actieradius.
 • Hetzelfde geldt voor het wegdek, terrein en heuvels; des te ruwer en/of hoger, des te lager de actieradius.
 • Lange rit maken, je oplader meenemen en probeer dan tijdens een tussenstop je accu altijd even op te laden.
 • Batterij bij een stop verwijdert en uw elektrische fiets is natgeregend. Maak dan je contactpunten droog voor het herplaatsen van je batterij.

Fiets je accu niet helemaal leeg, 10% overgebleven batterijcapaciteit betekend altijd LADEN. Uw batterij gaat bij het fietsen (vaak al bij een overgebleven batterijcapaciteit van 20%) in de bespaarmodus ter bescherming van de levensduur en geeft minder motorondersteuning af! * Energie=batterijcapaciteit. Unique Bikes stelt bij de 1e beurt de bespaarmodus in op 7% batterijcapaciteit!

Batterij hoe er mee om te gaan, opslaan alerts

Het goed omgaan met je e-bike batterij is bepalend voor de levensduur!

 • Lees de gebruiksaanwijzing van je elektrische fiets goed door, daarin staan ook aanwijzingen in voor jouw specifieke batterij.
 • Gebruik uitsluitend de meegeleverde lader. (Meer e-bikes in huis plak een label op de lader met het merk en model van je elektrische fiets.)
 • Bewaar je batterij op kamertemperatuur en in een droge omgeving, niet (ook de oplader niet) naast warmtebronnen.
 • Voorkom blootstelling aan extreme temperaturen, zowel laag(vrieskoude in je opbergruimte van de fiets) als hoog (langere tijd in de volle zon). Bij een te lage omgevingstemperatuur bij het laden, laadt de batterij NIET BIJ!
 • Gebruik je de fiets een langere periode niet zorg dan dat je batterij van je fiets in ieder geval voor tenminste 60% opgeladen is. Als hij helemaal leeg raakt/is, werkt dat namelijk diepontlading in de hand. Een diep ontladen accu kan niet meer opgeladen worden en moet je vervangen. Ook komt de garantie bij een diep ontladen accu volledig te vervallen. Dit lees je in de garantievoorwaarden van je batterij. ALS JEIN DE WINTERMAANDEN DE FIETS NIET GEBRUIKT LAAD JE BATTERIJDAN MINIMAAL 1 X PER MAAND OP bij kamertemperatuur!
 • Verwijder waar mogelijk je batterij van de fiets, als: je fiets de hele dag buiten staat, (bijvoorbeeld bij je werk of op het station) als je fiets vervoert op je fietsendrager op de auto. Leg de batterij op een veilige en droge plek. Op deze manier wordt hij niet blootgesteld aan kou, hitte of regen. Kun je je fietsaccu niet verwijderen? Probeer je fiets dan ergens binnen te stallen.
 • Levensduur van de batterij, bij normaal gebruik en onderhoud als hierboven geadviseerd is de capaciteit-afname 5-10% per jaar. Rijdt u altijd op de volle motorondersteuning is de capaciteit-afname wel15% per jaar!
 • Dit is volledig van de berijder afhankelijk, de praktijk leert ons grote verschillen, sommige moeten al bij 5 jaar vernieuwen anderen pas bij acht jaar.
Batterij opladen waar moet je op letten?

Het volledig ont- of- opladen van de batterij heet een laadcyclus. Iedere accu heeft een maximaal aantal laadcyclussen. Na **600 laadcycli is er nog een percentage van de oorspronkelijke batterij capaciteit beschikbaar. Haal je er je gewenste reisafstand niet mee moet je de batterij vervangen. Probeer het aantal laadcyclussen zo klein mogelijk te houden.

 • Je accu opladen doe je in een ruimte waarbij jij, er een oogje op kan houden. Ver van warmtebronnen, brandbare vloeistof en ondergrond.
 • Gebruik je de elektrische fiets dagelijks voor korte afstanden, laadt je batterij dan niet op na elke rit! Je kan de capaciteit van je batterij het beste tussen 20 en 80% houden. Voor een langere levensduur ervan.
 • Voor de totale aantal laadcycli van de batterij maakt het niet uit of je gedeeltelijk of volledig oplaadt. Het aantal keren dat je laadt heeft geen invloed op het aantal laadcycli. De batterij laden van 0 naar 100% heeft dezelfde impact op de batterij als 10 keer opladen met 10%.
 • Laadmethode volgorde, uw elektrische fiets staat uit, verbind EERST de laadplug aan de batterij! Daarna pas de stekker van de lader in het stopcontact, batterij horizontaal plaatsen, plaats oplader op de gelijke ondergrond als waarop de batterij staat. Na afloop van het laden is het led lampje op de lader groen (is tijdens opladen rood) haal eerst de stekker uit het stopcontact, daarna pas de laadplug uit de batterij.
 • Verwijder altijd z.s.m. de oplader als de accu vol is!
 • De lader werkt goed, dan is led lampje bij het laden rood, volgeladen groen. Wordt de lader warm tot zeer warm, deze dan VERVANGEN! Sleutel zelf niet aan de lader, maakt u hierbij een fout kan u bij het laden of alleen al bij de aansluiting lader aan batterij de laatste beschadigen. UniqueBikes, vraag daarom altijd aan de klant bij een batterij probleem de lader(s) mee te brengen voor inspectie. Is de lader beschadigd of geopend geweest, vervalt alle garantie aan de batterij!
 • Bij vervanging van de kapotte lader, koop de nieuwe bij Unique Bikes, voorkom daarmee met een verkeerde lader te gaan werken, met batterijschade tot gevolg.
 • Batterijen van nu hebben Lithiumcellen, kunnen dus altijd worden geladen, of die nu nog voor 30-50-60 of 90% vol is. Gewoon bijladen. Laadt ALTIJD BIJ MINIMAAL 10% RESTCAPACITEIT, voorkom ontladen!
 • Laadtijden variëren, zijn afhankelijk of je lader een 2, 4 of 6 ampère lader is. Gemiddeld laad je 100Wh in een uur (2A).
 • Laad overdag, niet s ’nachts, maak er gewoonte van na thuiskomst van een lange rit, direct de lader aan te sluiten. Dan kan je als die vol geladen is direct afkoppelen. Is voor behoud batterij aan te bevelen.
 • Laad je batterij op als de temperaturen het toelaten in je schuur, garage o.i.d. liever niet in huis. Als nodig i.v.m. te hoge of te lage temperatuur laadt dan onder toezicht in de keuken op. (Brandgevaar blijft bestaan). Een brandende of smeulende accu niet blussen met water, er is een speciaal blusmiddel voor nodig! Zand is goed.
  4
 • Lader mee op vakantie in buitenland, denk voor sommige landen aan een verloopstekker i.v.m. ander stopcontacten.

Gebruik uitsluitend de lader die je bij de elektrische fiets hebt meegekregen. (** fabrikant en kwaliteit afhankelijk)

Is mijn batterij aan vervanging toe?
 • Loopt de actieradius snel terug?
 • Duurt het opladen steeds langer, echt veel langer?
 • Lukt volledig 100% opladen niet meer? Hoe lang je ook laadt?
 • Heeft de batterij zichtbare schade? Of is de fiets gevallen, batterij controle laten uitvoeren bij UniqueBikes
 • Laadt de batterij, bij een goed werkende lader niet meer op?
 
Algemeen:

Het aantal kilometers dat je kunt afleggen met behulp van trapondersteuning neemt snel af als de accu kapot aan het gaan is. Bij het toeren, rijden van grotere afstanden is dit goed merkbaar. Dit merk je niet wanneer je voornamelijk korte afstanden rijdt. De batterij geeft dan keurig aan dat hij voor 100 procent is opgeladen, maar het maximale rijbereik kan bij lange na niet meer worden behaald. Vergelijk je fietsbatterij wat dit betreft met de batterij van een mobiele telefoon.

Hoelang je de batterij ook aansluit, hij laadt niet verder op dan bijvoorbeeld eenennegentig procent. Is dit geen belemmering om met je elektrische fiets van A naar B te komen, is dit niet erg. Maar het is wel een signaal dat de accu het op vrij korte termijn gaat begeven.

Brandgevaar lithium-ionbatterijen

De batterij van uw elektrische fiets is een lithium-ion accu. Lithium is het lichtste metaal op aarde, kent een grote opname capaciteit en een relatief lange levensduur. Nadeel echter dat het, in combinatie met in de batterijen verwerkte stoffen mangaan, kobalt en nikkel, eenvoudig ontbrandt en zwaar giftig is. Lithium-ion accu’s zijn door nieuwe technische ontwikkelingen de laatste jaren veel beter en veiliger geworden. Het gebeurt nog maar zelden dat er in een nieuwe accu kortsluiting en daardoor brand ontstaat. Verantwoord met uw batterij en het laden omgaan, verkleint het risico op brandgevaar. Batterijen worden in de loop van de levensduur minder stabiel. Voorkom stoten. Laat de batterij niet nat worden, hij is niet waterdicht. En wie zijn of haar batterij laat vallen, doet er verstandig aan deze direct – op een veilige plek – opzij te leggen en daarna ter controle of reparatie aan te bieden bij Unique Bikes. Door de val kan er kortsluiting – een thermal runaway – ontstaan. Een nieuwe of gereviseerde accu is dan de enige optie.

Veiligheid van de batterij van uw elektrische fiets in relatie tot jaarlijkse controle bij Unique Bikes.
Fietsaccu doormeten

Het is verstandig om je batterij ieder jaar te laten doormeten, bij Unique Bikes.

Batterytester (Flamec BV) is markleider op het gebied van e-bike accu testapparatuur. Deze tester wordt wereldwijd ingezet voor het testen van her- oplaadbare accu’s met name in de e-bike industrie. Met deze Batterytester wordt de kwaliteit van een e-bike accu vastgesteld.

De belangrijkste meetwaarden die uit uw accutest naar voren komen zijn:

 • Capaciteit
 • Interne weerstand.
 • Werking, uitlezing van het battery management system BMS

 

De meest gebruikte e-bike accu’s zijn lithium-ion accu’s. Voor gebruikte lithium-ion accu’s geldt dat de veiligheid van deze accu’s met name wordt bepaald van hoe de gebruiker hiermee om gaat.

 

Unique Bikes, alvorens een dergelijke accu te testen onderwerpen deze eerst aan een visuele inspectie:

 • Accu’s met zichtbare valschade,
 • Gaten in de behuizing,
 • Vocht, bolvormig of krom staan,

WORDEN NIET GETEST, ONS ENIGE ADVIES AFVOEREN.

 

Voor het beoordelen “van de binnenkant/intern” van de accu, is een Batterytester benodigd.

 

Onze specialist kan bij het uitlezen zien of het battery management system (BMS) nog goed werkt. Het BMS voorkomt een te diepe ontlading of overlading van de accu.

Tijdens het testen worden de capaciteit en interne weerstand gemeten. Het advies “NIET verder testen maar AFVOEREN” geldt ook als na een paar minuten testen al blijkt dat de interne weerstand (Ri)> 0.3 Ohm, te hoog is!

 

Een verhoogde interne weerstand is een indicatie dat de accu versleten is en zorgt voor warmteontwikkeling in de accu tijdens laden en ontladen, dit kan tot zeer gevaarlijke situaties leiden!

 

Na afloop van de test kan d.m.v. de gemeten capaciteit en de nominale capaciteit de “State of Health” SOH in % berekend worden. Wij adviseren om de accu NIET meer te gebruiken als deze lager is dan 70-60%.

 

Deze accu is dan versleten en de veiligheid kan buiten het gebruiksgebied niet meer gegarandeerd worden! Accu afkeuren!

 

Wat is BMS en wat is de functie van het BMS:

BMS staat voor Battery Management System: een stukje elektronica dat de staat van de afzonderlijke cellen bewaakt. Het zorgt voor de kwaliteit van de cellen en batterij en voor de veiligheid van het complete batterij pack. De BMS meet een aantal waarden en stuurt een reeks zaken:

 • Laden stopt zodra de maximale spanning bereikt is.
 • Laden stopt zodra een cel of cellenpaar de maximale spanning bereikt heeft.
 • Na een eerste laadbeurt start het “balanceren”: de cellen die volgeladen zijn worden gedeeltelijk ontladen, waarna het laadproces weer start.
 • Het laden stopt volledig zodra de batterij de maximale spanning bereikt heeft
 • De stroomtoevoer wordt onderbroken als de totale spanning onder het minimale voltage zakt (Verschillende BMS – fabrikanten werken met een verschillende ondergrens). Bijvoorbeeld: als de batterij niet helemaal vol is en u gaat fietsen kan door het optrekken of zwaar belasten het voltage in de batterij onder de minimale waarde zakken. Het gevolg hiervan is dat de batterij tijdelijk zichzelf uitschakelt. Door de batterij uit en weer aan te zetten reset de BMS naar originele toestand.
 • Stroomtoevoer stopt wanneer de minimale spanning van een cel onder het minimale voltage daalt.
 

Wij adviseren onze klanten bij alle in gebruik zijnde lithium-ion accu’s, iedere drie jaar een Batterijtest op veiligheid uit te voeren. Dit als extra veiligheid voor u en uw omgeving. De kosten hiervoor zijn € 49,95 incl. btw.

 

Meer informatie? Stuur uw vragen per mail aan: info@uniquebikes.com