Search

Met deze spannende e-bikes val je net iets meer op

Bron: Telegraaf, 03 april 2021, geschreven door Rik Booltink

De tijd dat je met een e-bike iets exclusiefs in je schuur had staan, is al lang voorbij. Maar wie ook maar even zoekt, stuit tegenwoordig op de nodige ’exoten’. Gewoon in Nederland te koop, maar niet bij elke fietsenmaker op de hoek.

UniqueBikes Raymond van Turnhout fatbike
Specialist Raymond van Turnhout demonstreert de Carbon SUV van Moto Parilla, met een frame van carbon. Ⓒ FOTO’S ROBERT HOETINK

Fraaie ’afwijkende’ modellen van ingeburgerde e-bike

Onderzoeksbureau GfK deelt maandelijks verkoopstatistieken van de tweewielerbranche. Daarin staan de prestaties omschreven van elk merk dat zijn fietsen via fysieke winkels verkoopt; Stella en Amslod met een rechtstreeks levermodel blijven buiten beeld.

De e-bikeverkoop breekt record na record. De grote merken, Gazelle voorop, schuiven telkens het grootste deel van de taart naar zich toe. Vooral de e-bikes met middenmotor vinden gretig aftrek.

Spannender

De gemiddelde fietsenwinkel heeft zijn zaak dan ook vol staan met e-bikes van de traditionele merken. Dat kan wel wat spannender, was de gedachte van Raymond van Turnhout van Unique Bikes in Winterswijk. In zijn showroom krijgen juist de niet-alledaagse modellen alle ruimte. „Ik wil geen enkele collega afvallen, ze presteren goed. Maar feit is dat de Nederlandse fietsmarkt behoudend is. Ga naar tien willekeurige zaken en in negen daarvan staan fietsen van traditionele merken dicht tegen elkaar geplakt”, zegt Van Turnhout. Hij laat ons een aantal bijzondere modellen zien en begint met een damesfiets die eruitziet als een stadsfiets, maar die wel degelijk elektrisch is. „De accu zit niet zoals gewoonlijk in de drager of het frame, maar in de kettingkast. Voor jongedames die de buitenwereld niet willen laten zien dat ze elektrisch rijden.”

Even verderop staat de zogeheten E-bike 2050, een aluminiumframe dat uit één stuk is gegoten en dus geen lasnaden heeft. Detail: laag in het frame zitten luidsprekers die via bluetooth aan de smartphone kunnen worden gekoppeld. Ook in de showroom te vinden: de Pininfarina, een e-bike van de hand van Italiaanse ontwerpers die ook voor Ferrari actief zijn. Het frame is volledig van carbon. Minstens zo opvallend is de Carbon SUV van Moto Parillo. Deze tweewieler lijkt in alles een snelle motorfiets voor het kaliber-Rossi, maar is een e-bike van carbon met fatbanden voor grip en comfort op uiteenlopend terrein.

„Van sommige e-bikes verkopen we er twintig per jaar, van sommige maar vier. Mijn broer en ik zijn allebei 65, we doen dit vooral uit passie. Ja, we hebben ook meer mainstream producten waarmee we volumes draaien, maar dit blijft toch het leukst om te doen. De e-bikes zijn net even anders. We speuren er de hele wereld voor af”

UniqueBikes ebike vering
Een veersysteem zowel voor als achter vergroot het comfort op met name onverharde paadjes.

De ’exoten’ in de showroom zijn afgewerkt met hoogwaardige componenten van onder meer Brose, Gates, Enviolo, Brooks en Shimano. ’Rommel’ wil Van Turnhout naar eigen zeggen niet. „Degenen die een afwijkende e-bike kiezen, zijn liefhebbers. Ze willen graag wat anders dan anderen hebben. Zie het een beetje als mensen die er een cabrio bij nemen. Toys for boys. Al zijn deze e-bikes natuurlijk wel gewoon zeer breed te gebruiken”, stelt Van Turnhout. „Fietsen is een beleving. Daar past een onderscheidende e-bike prima bij.”

Net een motor

UniqueBikes OldHarley fatbike

Wie? Unique Bike

Wat? Old Harley 1945 en Harley FAT

Het Achterhoekse Unique Bikes uit Winterswijk heeft twee zogeheten elektrische choppers: de Old Harley 1945 en de Harley FAT. Met name achter het ontwerp van de Old Harley zit een mooi verhaal: deze elektrische fiets is een designkopie van de in de Tweede Wereldoorlog gebruikte 125 CC Harley Army motorfiets. De choppers zijn uitgerust met een achterwielmotor van het bekende Bafang (koppel: 45 newtonmeter). Deze ondersteunt tot 25 kilometer per uur. De batterij met slot is onzichtbaar weggewerkt in de bovenbuis die alles wegheeft van een brandstoftank. Met hydraulische schijfremmen hebben e-bikers veel remkracht. De LCD-display geeft informatie over de batterijstatus en snelheid en voorziet tevens in een USB-poort om bijvoorbeeld de smartphone op te laden. De choppers zijn te personaliseren met eigen designelementen.