Search

The making of Wooca (wood & carbon)

Het frame van de Wooca Urban Street serie (een voorwaartse driehoek) wordt gemaakt vanuit wat Coh & Co noemt: gevilde gehele boomstammen. Bedoeld wordt fineer gesneden van Essen- en Notenhout uit een lengte. Deze fineerbladen zijn 0,4 mm dik. Hieruit wordt het frame als vierkante koker verlijmd.

De werkvolgorde is als volgt: de binnenzijde van het frame wordt als een lengte aan een stuk verlijmd. Hierbij worden maximaal 5 tot 9 fineerlagen op elkaar gelijmd. De fineerlagen voor de zijkanten links en rechts van het kokerframe hebben meer dikte namelijk 1,4 mm. Voor de zijkant van het frame worden drie lagen op elkaar gelijmd. Daarna wordt wederom uit een lengte de bovenzijde van de koker erop verlijmd bestaande uit 5 tot max 9 fineerlagen van 0,4 mm dik.

UniqueBikes seperator illustratie

Carbon

Voor stijfheid en de power transfer wordt carbon toegevoegd in het frame. Ook bij de positie van het balhoofd, het zadel en de trapas. Het Carbon wordt verlijmd tussen de fineerlagen in, te herkennen aan de zwarte lijnen die zichtbaar aan het frame zijn.

Vibratie en demping hiervan

Bij het fietsen over een wegdek wordt vibratie doorgegeven aan het lichaam. Deze vibratie ligt tussen de 50 en 80 Hertz. Het menselijk lichaam reageert hierop door de bloedstroom af te knijpen, daar waar de vibratie binnenkomt. Zodoende wordt er minder zuurstof getransporteerd. Hout echter in de constructie zoals Coh & Co die produceert absorbeert deze vibratie in de Hertz range die ons irriteert. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het gevoel dat een houten vloer geeft als je erover heen loopt. Die dempt namelijk ook. Vandaar de uitzonderlijke rijeigenschappen van de Wooca fietsen.

Verdere technologie

Er worden geen kabels door het frame doorgevoerd om lekkages in het frame dus vocht te voorkomen. De engineers spreken ook over een niet gebroken doorgang van de lijnen in het hout.

Dit is dus een bewuste keuze om het dempend vermogen niet te doorbreken. De aan het Wooca frame gemonteerde aluminium delen zijn van aluminium EN 7075. Duurzaam aluminium vooral gebruikt in de vliegtuigindustrie. De tapgaten in het frame voor de bevestigingen van de componenten zijn voorzien van kunstof composiet hars proppen, waardoor een ultra sterke verbinding ontstaat met de gelamineerde houtlagen van het frame.

Rijden op een Wooca

The Engineers van Wooca garanderen u dat de fiets rijdt als een sportwagen, altijd in zonneschijn warm en vriendelijk.

De unieke frame constructie is gepatenteerd en nergens anders in de wereld zo uitgevoerd. Rijcomfort vanuit het dempend vermogen van dit frame zijn dan ook ten opzichte van andere houten fietsen ongeëvenaard. Gewicht als die van een peperdure racefiets in het topsegment slechts < 9 Kg. Frame zelf 1,9- 2,5 Kg.