Search

Wintertips voor de fiets

Hoe kun je je als fietser voorbereiden op winterse omstandigheden:

 • Bezoek Unique Bikes en geef je e-bike een Winterbeurt

 

Heeft je fiets winteronderhoud nodig?

Ja, de rem- en versnellings -kabels. Als er vocht in zit, vriezen ze vast en kun je niet remmen/schakelen. Dat kan ook tijdens het fietsen gebeuren, als je fiets bijvoorbeeld in een warme stalling heeft gestaan. Hoe kun je dit voorkomen? Haal de kabels los en zorg voor smering. Gewone kettingolie is prima. Zo voorkom je dat ze vochtig worden en vastvriezen. Als je ziet dat de kabels roestig zijn, kun je ze beter vervangen. Door roest lopen ze minder soepel.

 

Ja, de ketting. Smeer je ketting goed. Maar ga je ketting niet schoonmaken. Dat levert meer ellende dan voordeel op. De kans is groot dat je met poetsen meer vet wegwast dan dat je er later weer op krijgt. En vaak duw je door het poetsen de vuiligheid in de schakels en dan slijt de ketting nog sneller. Het beste is om elk schakeltje met een druppeltje olie te smeren. Je hebt kettingolie voor droge en natte condities. Vraag de fietsenmaker om kettingolie voor natte condities. Die blijft het beste zitten in de winter. Als je een andere ketting moet kopen, neem dan een roetsvrijstalen of een roestwerende ketting. Dan heb je een bron van viezigheid – roest – al uitgesloten.’

 

Ja, Accu’s houden niet van vrieskou. Bewaar accu’s daarom vorstvrij.’ Niet in een schuur waar in de winter de temperatuur onder nul kan komen! Omdat accu’s niet van vorst houden. De accu moet je op kamertemperatuur laten komen voordat je hem gaat laden. Meer accutips: Alles wat u moet weten over de batterij van uw elektrische fiets van Unique Bikes

 

Ja, Testen met de Schwalbe GT 365 winterband van Continental gaven op een besneeuwde weg duidelijk meer grip dan een gewone band. Twee extra banden kopen voor de winter is misschien wat duur. Je kunt ook met een band volstaan. De grip van het voorwiel is het belangrijkste. Als dat wegglijdt, kun je gemakkelijk vallen. Dus als je niet te veel wilt uitgeven, is een winterband op je voorwiel ook prima.’

 

Alternatief voor winterbanden:

Met zachte banden rijden. Als het glad is kun je wat lucht uit de banden laten lopen, dan zijn de banden breder en heb je meer grip. De meeste mensen hoeven dat niet te doen. Bijna alle Nederlanders rijden namelijk met te zachte banden.

Zadel verlagen. Een ander tip die niets kost, is het zadel lager zetten. Dan kun je altijd je voeten op de grond zetten wanneer je dreigt te vallen.

Lees het wegdek. ‘Tijdens het fietsen moet je het wegdek lezen. Als klinkers of asfalt glinsteren, is de kans groot dat er een laagje ijs ligt. Let op bij bruggen, het wegdek bevriest daar altijd eerder. En hou voldoende afstand van de rand. Langs de randen van weg ligt vaak ijs of vastgevroren sneeuw.’

Nog meer Wintertips:
 • Als je slot moeilijk opengaat, maak het dan schoon met WD40 (spuitbusje met antiroestmiddel). Daarna moet je smeren met slotspray of dunne kettingspray. Overal te koop. Smeren moet je eigenlijk preventief doen.
 • Als je fiets buiten heeft gestaan, kan er ook een laagje ijs op de velg zitten, waardoor je met een velgrem niet meer goed kunt remmen. Dus checken bij wegrijden. Haal het ijs eraf door een tijdje licht te remmen of krab het er af met een plastic kaartje (bv bonuskaart).
 • Een bevroren slot kun je ontdooien met een verwarmde sleutel (moet je wel een aansteker bij de hand hebben) of door er warme lucht in te blazen en het slot te verwarmen met je handen.
 • Bevroren zadel met rijp of ijzel is ook lastig. Een zadelhoesje helpt niet alleen tegen regen maar ook tegen rijp en ijs op je zadel (net als folie op een autoruit).
 • In de winter staat de zon laag. Een polaroid zonnebril is juist in de winter handig tegen de hinderlijke reflectie van de zon op het wegdek.

 

De winterbeurt:

 • Wielen richten
 • Verende voorvork controleren en smeren – Spaakspanning controleren en natrekken
 • Balhoofd smeren en stellen
 • Naven en assen stellen en smeren
 • Alle bouten en moeren natrekken
 • Versnelling kabels smeren en afstellen
 • Remmen, kabels smeren, controleren en afstellen
 • Bandenspanning controleren
 • Ketting schoonmaken + smeren
 • Cassette schoonmaken + smeren
 • Pedalen controleren
 • Elektrische onderdelen en systemen uitlezen en e.v.t. updaten
 • Verlichting controleren
 • Accu doormeten op nog beschikbare capaciteit (meerprijs)

 

* geldig in de periode van november t/m februari.

 

Bedrag is exclusief de prijs van e.v.t. te vervangen onderdelen en arbeidsloon hiervan. Wij treden hierover altijd in overleg met u wat betreft deze eventuele bijkomende kosten.

Bel of mail ons voor het maken van een winterbeurt afspraak. Afhankelijk van de staat van de e-bike is die meestal in een dag klaar.


KENNISMAKINGSAANBOD met de kwaliteit van service bij Unique Bikes

Prijs van € 109,- voor € 69,- incl. btw.

 

Wij stellen aan u voor uw/onze rijwielmonteur:

Ervaring als rijwielmonteur 16 jaar. Winnaar 3e prijs Nederlandse Rijwielmonteur kampioenschap Vélovak award 2019.